Repedésvizsgálat

Főbb típusai: -Jelzőfolyadékos repedésvizsgálat:-mésztejes v. -penetráló folyadékos v. -Mágneses repedésvizsgálat -Ultrahangos repedésvizsgálat -Röntgen illetve izotópos vizsgálat

Jelzőfolyadékos vizsgálat

Megfelelő körülmények között, a jó nedvesítő képességű folyadékok, a kapilláris hatás miatt képesek behatolni szűk résekbe (pl. repedés), majd onnan visszaszivárogni a felületre.

A megfelelő felület előkészítést követően a behatoló folyadékot felhordjuk a vizsgálati felületre, kivárjuk a behatolási időt (hőmérséklet függő), a felületről eltávolítjuk a felesleges behatolószert, felhordjuk az előhívót, majd az előhívási idő alatt figyeljük, hogy van-e a felületre olyan visszaszívódás ami hibára utal.

Mágneses repedésvizsgálat

A ferromágneses fémek felületén vagy felületének közelében levő, szabad szemmel nem látható vagy csak alig észlelhető folytonossági hibák – pl. repedések, zárványok, lyukacsosság stb. – kimutatására alkalmas.
Ha a mágneses térbe ferromágneses anyagot helyezünk, benne mágneses erővonalak jönnek létre. Ha az erővonalak útjában folytonossági hiány van, kikerülik.

Nem untatjuk tovább. Jöjjön el és mi megoldjuk